Kolozsváron ülésezik a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia

0
1858
A romániai katolikus püspökök a Püspöki Konferencia 2016-os nagyváradi őszi ülésén (Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye)

A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Püspökség székhelyén május 3–5. között tartják a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) első plenáris ülését ebben az évben. A konferencia programja a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz. Az ülésen részt vesz Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa és Anton Coşa kisjenői (Chişinău, Moldovai Köztársaság) püspök is.

Május 5-én, pénteken reggel fél 8-kor a Szent Mihály-plébániatemplomban római katolikus rítusú szentmisét mutatnak be.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferenciát az ország római és görögkatolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával. A püspöki konferencia jelenlegi formájában 1991. március 16-án jött létre a Püspöki Kongregáció és a Keleti Egyházak Kongregációja protokolljainak alapján. Első elnöke Alexandru Todea bíboros volt, akit 1991. március 20-án, Rómában választottak elnöknek, a romániai püspököknek az 1989-es változás utáni első ad limina látogatása (a megyés püspökök szabályos időközönként kötelező látogatása Rómában) alkalmával. A  püspöki konferencia általában évente kétszer (májusban és szeptemberben) ülésezik, elnökét, alelnökét hároméves mandátumra választják, a tisztséget váltakozva: görög-, illetve római katolikus püspök tölti be.