Nincs aggodalom a pápa egyiptomi útja miatt, a szentatya nem fog páncélautóval közlekedni

0
1305
Illusztráció/Fotó: Vatican News

Közeledik Ferenc pápa egyiptomi utazása: április 28-án és 29-én látogat el az észak-afrikai országba. Ezzel kapcsolatban Greg Burke, a Szentszék sajtótermének igazgatója tájékoztatta az újságírókat. Mind mondta, nincs aggodalom a pápa egyiptomi útja miatt; normál gépkocsival, nem páncélozott járművel fog közlekedni.

Lelkipásztori út ökumenikus és vallásközi jelleggel
A látogatásnak hármas jellege lesz: lelkipásztori, ökumenikus és vallásközi. Ferenc pápa a béke embereként érkezik Egyiptomba, ahol a közel 90 milliós lakos 89%-a szunnita muzulmán, 10%-a kopt ortodox, és csupán 0,1% különböző rítusú katolikus. Az út alkalmából készített pápai érmén a Szent család és Egyiptom tipikus jegyei (a piramisok, a Nílus folyó) látható.

A pápa öt beszédet mond majd el, mindegyiket olasz nyelven, amelyet arabra fordítanak. Az első beszédet a kairói békekonferencián mondja el, amelyen felszólal az al-Azhar főimámja is. Ezt követi a találkozó az egyiptomi vezetőkkel, majd a látogatás II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkánál, akivel együtt imádkoznak majd a meggyilkolt keresztényekért a Szent Péter- és Pál-templom közelében, ahol decemberben a koptok elleni merénylet történt. Szombaton a pápa szentmisét mutat be, majd találkozik a helyi papsággal, a szerzetesekkel és a szeminaristákkal. Az egyes helyszínek között normál gépjárművel közlekedik majd, nem páncélautóval – mondta el az újságíróknak a vatikáni szóvivő, aki a Vatikáni Rádiónak adott interjújában beszélt a pápa egyiptomi utazásának részleteiről.

A pápa egyiptomi útja a remény és a béke jele
Ferenc pápa pozitív jelet kíván adni. A szentatya nyugodt, nem naiv, tisztában van az egyiptomi helyzettel, tudja, mi történt a koptokkal az elmúlt években, különösen virágvasárnap, ugyanakkor pozitív jelet akar adni. Amennyire csak lehetséges, a normalitást kedveli, ezért egy átlagos, zárt személygépkocsival fog közlekedni. Két alkalommal a nyitott golfautót (pápamobilt) is használja majd: a szombati szentmisén körbejár a hívek között, illetve a szemináriumban, amikor együtt imádkozik a papokkal, szeminaristákkal és szerzetesekkel.

A pápa a párbeszéd hídjait építi
Nagy jelentőségű lesz a pápa felszólalása a nemzetközi békekonferencián, ahol a béke érdekében munkálkodó vallási vezetők találkoznak és beszélnek a békéről. Ferenc pápa párbeszédet akar építeni, amely bizonyos értelemben tükrözi utazása három dimenzióját: a lelkipásztori jelleget az Egyiptomban élő maroknyi katolikus közösség meglátogatásával, az ökumenikus vonást a lakosság 10%-át kitevő kopt ortodoxokkal való párbeszéd révén, végül pedig a vallásközi párbeszédet a muzulmánokkal. Jelen lesz Egyiptomban Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is, aki személyesen nem találkozik Ferenc pápával, ugyanis nem ez lesz az utazás célja, de fontos maga a tény, hogy ő is részt vesz a vallásközi találkozón – mondta még el a Vatikáni Rádiónak Greg Burke, a Szentszék sajtótermének igazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS