„Nem kell aggódnunk Međugorje miatt!”

Henryk Hoser érsek, szentszéki küldött Međugorjeról

0
1629

Henryk Hosert, Varsó–Praga érsekét nevezte ki Ferenc pápa a Szentszék különleges küldöttének Međugorjéba, hogy megvizsgálja, milyen lelkipásztori támogatásra van szüksége a Mária-kegyhelyre zarándokló híveknek. Az Aleteia portál kérdezte az érseket a misszióról. Az interjút a Magyar Kurír fordította magyarra.

– Az egész világon sok hívő kezdett aggódni, miután kinevezték a különleges küldöttet és közzétették a helyi püspök nyilatkozatát, amely vitatja a jelenések hitelességét. „Haszontalan volt az általuk megtett zarándoklat? Imáik nem voltak hitelesek?” – teszik fel a kérdéseket maguknak. Érsek úr, mint a pápa lelkipásztori küldötte, hogyan tudná megmagyarázni a jelenlegi helyzetet, hogyan oszlatná el a félelmeket?

– Egyáltalán nem kell aggódnunk! Az egyház még nem nyilatkozott a jelenések hitelességéről. Nyugodtan kell kivárnunk a végleges állásfoglalást. Bizonyára nem ez az első alkalom, amikor az egyház lassan hoz döntést, főleg azért, mert a međugorjéi Mária-jelenések formája jelentősen különbözik a jól ismert, korábbi jelenésektől.

Végső soron ez a kérdés semmit nem változtat az egyház Mária-tiszteletről való tanításán. Ha Međugorjéban kialakult a Mária-tisztelet, ha ilyen hatalmas tömegek érkeznek, akkor ez egy olyan hely, ahol a Mária-kultusz erősödni fog. Isten Anyját bárhol lehet tisztelni, különösképpen azokon a helyeken, ahol ez a tisztelet ilyen termékeny, ahogyan a sok tanúságtétel mutatja.

A szentatya tudatában van ennek, és ezért nemcsak a lelkipásztori helyzetet szeretné megvizsgálni Međugorjéban, hanem – amennyiben szükség van rá – meg szeretné találni a módját annak, hogy javuljon a zarándokokról való lelkipásztori gondoskodás ezen a Szűz Máriának szentelt helyen.

A teljes interjú itt olvasható.

MEGOSZTÁS