Kulturális központ Jakab Antal püspök emlékére

Képriport

0
2929
A kulturális központot Oláh Dénes főesperes áldotta meg. (Fotók: id. Szász Gáspár József)

Felújították és modernizálták a közelmúltban a marosvásárhelyi Szent Kozma- és Damján-templomban található helyiségeket. Ezen folyamat keretében készült el a Balázs Ferenc plébános és Balog László, a csíkszeredai Sapientia könyvtár igazgatója által megálmodott Jakab Antal Kulturális Központ, amelyet február 25-én, szombaton avattak fel ünnepélyesen.

Képriportunk az eseményről itt tekinthető meg:

Az új létesítmény célkitűzései között szerepel: dr. Jakab Antal püspök emlékének ápolása, valamint az ő és az erdélyi vértanú papok szellemi hagyatékának, illetve a róluk szóló szakirodalom őrzése, továbbá szakmai értekezletek, megyei és akár országos tanulmányi vetélkedők, emlékkonferenciák, könyvbemutatók, szavalóversenyek, képkiállítás, nőegyleti találkozók, Kolping-rendezvények, ifjúsági találkozók szervezése, ministránsokkal, hittanosokkal való foglalkozás. A multifunkcionális közösségi teremben filmklub és plébániai könyvtár is fog működni.

Az újonnan kialakított létesítmény működtetésében létrehozói együtt kívánnak működni a Jakab Antal Keresztény Körrel, amelynek tevékenységét részletesen bemutatta a hallgatóságnak Balog László. A JAKK társelnöke, dr. Vencser László kanonok, a linzi egyházmegye idegen nyelvű pasztorációjának vezetője levélben köszöntötte az egybegyűlteket.

Novák Csaba szenátor, történészi minőségében felajánlotta, hogy szívesen tart előadást a most induló kulturális központban Pálfi Géza vértanú papról, akinek szekuritátés dossziéját kutatta.
Az ünnepség keretében Balázs Ferenc plébános ismertette Jakab Antal püspök életútját, a terem megáldását végző Oláh Dénes főesperes pedig a főpásztorral kapcsolatos személyes élményeiből osztott meg néhány érdekes mozzanatot.
A rendezvényen, amelynek ünnepélyességét a plébánia énekkar és a Lokuszta házaspár igényes zenei szolgálata, illetve egy kislány versmondása emelte, részt vett Jakab Antal családjának négy tagja is, valamint képviseltette magát a város papsága, a felújítást támogató önkormányzat és cégek, az RMDSZ és a sajtó is. (Szöveg: Bereczki Silvia sa)

Az eseményről beszámoló olvasható a Vasárnap március 5-ei számában, illetve a plébánia multimédiás honlapján, amelyet a terem megáldása után mutattak be.

MEGOSZTÁS