Vademberek hajszája

0
6422

Új-Zéland tájaira kalauzolja a nézőt a Taika Waititi rendezésében készült Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople) című film, amely a 12 éves Ricky Baker és Hec Faulkner, egy  öregúr és egy általa örökbe fogadott gyermek történetét mutatja be. Izgalmas, kalandos, a humor eszközeit is igénybe vevő történet. A film Barry Crump (1935–1996) Wild Pork and Watercress című, 1986-ban írt regénye alapján készült. A 10 fejezetből álló film címe kifejező: a világtól, a társadalmi élettől távol két ember a vadonban való a túlélésért küzd, miközben barátok lesznek. Főszereplői, Hec bácsi és Ricky mindent megtesznek, hogy túléljék a vadonban elszenvedett megpróbáltatásokat. A kis költségvetéssel készült vígjáték az emberi kapcsolatok törékenységére, mélységére összpontosít. A film premierje a Sundance Filmfesztiválon volt 2016. január 22-én. Az Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon a közönség díját nyerte, a bostoni, seattle-i, San Franciscó-i nemzetközi filmfesztiválokon a legjobb film díját kapta. Kolozsváron 2016-ban a 8. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján mutatták be.

A film kezdőjelenetei különleges élethelyzetet mutatnak be. Paula, a gyermekvédelmi hatóság munkatársa egy rendőr, Andy kíséretében Rickyvel megérkezik a világtól elszigetelt,  East Capon lévő farmhoz. A hölgy sorolja a fiú bűneit, egy sor vétséget. A fiú a farmon is agresszíven viselkedik. A hátrányos helyzetű városi fiú nevelés szempontjából kezelhetetlennek tűnik. Egy utolsó esélyt adnak számára, amikor az idős házaspár gondjaira bízzák, különben újabb javítóintézetbe kerül. Bella néni szeretettel fogadja, Hec morcos ember, nem nagyon lelkesedik az örökbe fogadott fiúért. Ricky túlsúlyos, öntörvényű kamasz. Bella megszereti a gyermeket. Ugyanakkor érzi, hogy az meg akar szökni. A világtól távoli vadregényes környezetben végül Hec és Ricky vadászni megy. Kezdenek összeszokni. A vadásztrükkökre tanítja az öreg a fiút, és arra, miként lehet élni a vadonban. Bella váratlan halála változást hoz az életükben. A gyámhatóság értesítése szerint a fiúnak más gyámszülőket fognak kijelölni. Ricky a hatósági döntés ellen tiltakozik, elszökik otthonról. Hatalmas hátizsákkal, vadászpuskával az oldalán szökik meg a vadonba. A gyámapa felelősséget érez, elhatározza, hogy megkeresi és átadja a gyermekvédelmi hatóságnak. Arra gondol, mivel valamikor börtönben volt, esetleg a hatóság hibáztatni fogja a fiú eltűnéséért.

A filmben fordulópontot jelent, amikor a férfi a vadonban megtalálja a fiút, azonban mivel útközben kisebb balesetet szenvedett, egymásra vannak utalva, s elkezdődik Ricky és Hec küzdelme a vadonban. Ricky jól kezeli a vadászpuskát. Ez fontos az élelemszerzésben. Közben megkezdődik a hajsza is a két ember után. A hatóság képviselőinek feltételezése, hogy a börtönviselt Hec elrabolta a kiskorút és szexuálisan zaklatja. A rendőrség, a gyermekvédelmi hatóság, a katonaság megbízott emberei üldözőbe veszik őket. Tulajdonképpen országos hajsza indul ellenük, ők pedig számtalan kalandos, humorral fűszerezett akció során menekülnek. Nagyon érdekesek a beszélgetéseik. A férfi megfogalmazza, hogy nem lehet a társadalmon kívül élni, fel kell adniuk magukat a hatóságnál. A fiú az ellenállás útját választja. Nem szabad feladni magunkat – mondja. Ez alatt az idő alatt a baráti kapcsolatuk elmélyül. A filmben, ha nem is tételesen, de megfogalmazódik a kérdés, lehet-e a társadalmi törvényeken kívül élni?

Sam Neill Golden Globe-díjra jelölt színész alakítja az 53 éves favágó, Hec Faulkner szerepét, a magányos, zord embert, aki reálisan gondolkodik. Bár kezdetben nem szívleli a kamaszt, végül megszereti. Megtanítja a túlélés szabályaira. Érzi, hogy felelős a sorsáért.

Julian Dennison 2002-ben született új-zélandi színész. 2013-ban a Bevásárlás című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő díját nyerte. Kiválóan alakítja a problémás, lázadó kamaszt. Értelmes, frusztrált, életében csak a gyámszülőknél kapott születésnapi ajándékot. Kiváló komikus, a replikáin derül a közönség.

Rima Te Wiata hitelesen alakítja a nevelőanya szerepét. Rachel House Paula szerepében megjeleníti a merev gyermekvédelmis tisztviselő alakját. Taika Waititi nemcsak rendező, forgatókönyvíró, hanem színész is, a filmben a minisztert alakítja.

Taika Waititi 1975-ben született új-zélandi filmrendező, író, színész, humorista, 2005-ben Oscar-díjra jelölték A két autó, egy éjszaka című rövidfilmjét. A Boy és a Hunt for the Wilderpeople című filmjei a legtöbb bevételt hozó új-zélandi alkotások.

Rendező, forgatókönyvíró: Taika Waititi. Író: Barry Crump. Zene: Lukasz Pawel Buda, Samuel Scott, Conrad Wedde. Operatőr: Lachlan MilneSzereplők: Sam Neill, Julian Dennison, Rima Te Wiata, Rachel House, Oscar Kighltey, Rhys Darby, Taika Waititi.

Páll Gyöngyvér

MEGOSZTÁS