Márton Áronra emlékeztek Kolozsváron

0
4415
Archív felvétel. Nagy Zoltán mérnök-hitoktató előadást tart Kolozsváron (Fotó: Bőjte Csongor)

Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulójához közeledve a boldog emlékű püspökre emlékeztek Magyarország kolozsvári főkonzulátusán február 8-án.

Köszöntőjében Mile Lajos főkonzul emlékeztetett a 2016-ra meghirdetetett Márton Áron-emlékévre, amely igen széles körben ismertette és eljuttatta Márton Áron örökségét és tanítását szerte a nagyvilágba, ahol magyarok élnek. Illőnek nevezte, hogy az emlékév lezárása után is emlékezzünk Áron püspökre, éppen ezért ő és munkatársai fontosnak tartották, hogy a kolozsvári főkonzulátus is helyet adjon egy ilyen eseménynek.

Az est során Kovács Sándor főesperes-plébános Márton Áronnal kapcsolatos személyes élményeiből osztott meg a közönséggel, kiemelve a püspök jóságát, ahogyan az emberekhez tudott fordulni, övéit figyelemmel kísérte és segített, ahol tudott, szenvedések árán is.

Kovács Sándor főesperes-plébános Márton Áron püspökről beszél – Fotó: Bőjte Csongor

A megemlékezés kiemelkedő programpontja A Hegy című DVD-összeállítás bemutatója volt. Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, mérnök a munkája ismertetésével kezdte a bemutatót, amelyet már közel huszonhárom éve kezdett Mihály József káplánnal, jelenlegi jobbágytelki plébánossal. Mint ismeretes, a DVD-összeállítás három részből áll, öt és fél órát ölel fel, amelyen korabeli fényképeken, hangfelvételeken, egy rövid mozgóképen és a visszaemlékezések által elevenedik meg előttünk A Hegy, vagyis Márton Áron püspök.

A bemutató után Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója a múlt évben megjelent Márton Áron püspökről szóló kiadványokat ismertette és ajánlotta a jelenlévőknek, kiemelve, hogy azok megvásárlásával hozzájárulnak a szentté avatási ügy költségeihez.

A konzulátuson tartott megemlékezés a 78. évfordulóra való készület jegyében zajlott, ugyanis február 12-én, vasárnap a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében délután 5 órakor Virt László szociológus, Márton Áron életének egyik legjobb ismerője, kutatója tart előadást, amelyet ünnepi szentmise követ a Szent Mihály-templomban.