2017. február 6., hétfő

0
1472

Evangélium

Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára, és ott kikötöttek.
Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket hordágyon odavitték, ahol a hír szerint Jézus tartózkodott.
Amerre csak járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult. (Mk 6,53–56)

Gondolat

Az emberek keresik, felismerik, meggyógyulnak, ha csak ruhája szegélyét is érintik. Jézus tanító és gyógyító útja folytatódik, vele vannak az apostolok, akik tanúi ennek a mozgalomnak, a csodáknak, hallgatják szavait. Számukra ez a kiképzés időszaka, de nekik is, s mindenki másnak a kegyelemé: Isten közel van, a nyomorultak, a betegek, a szegények pártján áll.

Krisztus misztikus testének, az egyháznak ez ma a legsürgetőbb feladata. Elérhetővé válni és elérhetővé tenni a kegyelmi találkozást. Jézus követőiként és követeiként közel menni, a peremre kimenni, reményt vinni – ahogyan erre szüntelenül biztat bennünket Ferenc pápa.

Szépek az ünnepeink, gazdag szimbolikája van a liturgiánknak, az evangélium életre váltása azonban a hétköznapokban történik. Erről szól a mai rész, amely Jézus egy átlagos napját írja le.

MEGOSZTÁS