Száz év Kelet-Európa történetéből

Anyám és más futóbolondok a családból

0
2169
Anyám és más futóbolondok a családból (2015) – Fotó: Szlovák Judit/vertigomedia.hu

A 108 perces, 2015-ben bemutatott film története száz év eseményein fut át, a szereplők sorsát az 1900-as évek elejétől a 2000-es évek elejéig követi végig. A főhős, a címben is emlegetett anya a jelenben kilencvennégy éves, a filmben fiatalasszony korától huszonhétszer látjuk költözni, s végigkövetjük élete – és a történelem – legkülönfélébb, abszurd, hajmeresztő, vicces és torokszorító történéseinek során.

Anyám és más futóbolondok a családból (2015) – Fotó: Szlovák Judit/Vertigomédia.hu

Az idős, ápolásra, gondoskodásra szoruló anya, aki olykor egyetlen lányát sem ismeri meg, élete során hihetetlen szívóssággal és kiváló ösztönökkel volt megáldva. Mindig megszimatolta, megérezte, amikor a veszély közeledett, s mielőtt az lecsapott volna, őt vagy a családját elérte volna, összecsomagolt, és férjét, lányát magával vonszolva költözött, olykor az országot keresztül-kasul bejárva Partiumtól Budapestig és tovább. A 20. század számtalan alkalmat kínált neki erre, hiszen a legkülönfélébb, tőle és övéitől független események késztették arra, hogy azok elől gyorsan tovább álljanak. Át kellett vészelni két világháborút, 1956-ot, országhatár költöztetést, a család szétszéledését, a barátok bujkálását, majd eltűnését, a náci fenyegetést, aztán kommunisták jövés-menését – és nagyon sok minden mást. Ugyanakkor a folytonos költözésben a gyermek, a későbbi rendező – ahogy azt a kolozsvári vetítés után elmondta – sosem érezte bizonytalanságban vagy otthontalannak magát. Az anyja a hihetetlen veszélyérzete mellett ugyanis olyan derűvel és otthonteremtési képességgel is meg volt áldva, hogy a folyton útra kelő családban a leányka boldogan élt. És a család hihetetlen összetartozását is folytonosan látta, azt, hogy a szülei a legképtelenebb helyzeteket is olyan, egymás iránti bensőséges szeretettel élik meg, ami végeredményben az egyetlen fontos, mert biztonságot nyújtó tényező.

A film azért is kivételesen hatásos, mert nem akar hősöket a néző elé állítani, nagy, tragikus sorsokat, példaképeket. Ellenkezőleg: végtelen egyszerűséggel mesél el egy hétköznapi magyar családtörténetet négy generáción át – ezek a címbeli más futóbolondok a családból –, amelybe folyton beleszólt a történelem. Székelyhídtól a bányászvárosig mindenütt a csendet, visszahúzódást, békét keresik, de a felsőbb hatalmak által irányított háborúság útjából nem tudnak kitérni. Ugyanakkor olyan önfeledten boldogok tudnak lenni a legegyszerűbb dolgoktól is, ami mégiscsak példaértékű, irigylésre és követésre méltó. A néző hol szörnyülködik, milyen igazságtalanságokat okozhat ártatlan, vétlen embereknek a történelem, hol meg könnyesre neveti magát azon, ahogyan a világot formáló események közt csetlik-botlik a főszereplőnő, akinek egyik jellegzetes mondása a filmben a férjének szóló „te maradj ki a történelemből”.

Anyám és más futóbolondok a családból (2015) – Fotó: Szlovák Judit/Vertigomédia.hu

A film erénye a remek forgatókönyv, amely földközeli, ezért mindenkit megszólít. És erénye a sok kiváló alakítás, a stáblista nyilvánvalóvá teszi ezt, hiszen nagy nevek szerepelnek, remek színészek, jól esik köztük kolozsvári vagy itt megfordult színészeket viszontlátni (Barkó György, Spolarics Andrea), ugyanakkor érdekes a költőként ismert (és egyébként szintén kolozsvári születésű) Szabó T. Annát mint egyik dédanyát viszontlátni. Végül, de nem utolsósorban a képi világ rendkívül összetett: nagyon szép, meleg, az emberek jellemét megmutató jeleneteket látunk a jelenből és a múltból egyaránt, amelyeket kiválóan kiválogatott korabeli filmhíradórészletek egészítenek ki mintegy megteremtve a korhű keretet a történelem viharainak elképzeléséhez.

Fekete Ibolya, aki maga is egy szerény, közvetlen, sztárallűröktől mentes, jópofa, két lábbal a földön járó ember, olyan magyar filmet rendezett, amit élvezni tud az erdélyi, de az európai, s talán a tengerentúli néző is.

Anyám és más futóbolondok a családból (2015) – plakát

Anyám és más futóbolondok a családból
Forgatókönyvíró és rendező: Fekete Ibolya, operatőr: Gózon Francisco, Jancsó Nyika, jelmeztervező: Szakács Györgyi, zene: Novák János.
Szereplők: Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Barkó György, Danuta Szaflarska, Básti Juli, Szervét Tibor.