2016. december 9., péntek

0
1094

Evangélium

Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: »Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.« Eljött János. Nem eszik és nem iszik; azt mondják rá: »Ördöge van.« Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: »Lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!« Az Isten bölcsességét azonban művei igazolták.” (Mt 11,16–19)

Gondolat

A jó kifogás sose rossz – szoktuk időnként mondani, amikor valaki nem az elvárásaink szerint kíván cselekedni egy konkrét helyzetben vagy ügyben. Valahogy így van a jó Istennel újra és újra, mindig leleményesen szembehelyezkedő ember is: megtalálja a „jó kifogást”.

Erről szól a mai evangélium: mennyi magyarázat lehetséges, mennyi akadály, mennyi nem teljesülő, fontos feltétel állja útját annak, hogy jobbak, Isten hívására nyitottabbak legyünk… Aki nem akar és nem jár ezen az úton, mindig meg tudja magyarázni a bizonyítványát. A durcás kisgyerek is tisztában van viselkedésének okával…

A mai napon újabb magyarázatot, okot, akadályt keresel arra, hogy miért „nem”? Vagy elindulsz az úton? Azok táborát erősíted, akiknek soha, semmi sem (elég) jó? Vagy megpróbálsz változtatni azon, amin lehet?

MEGOSZTÁS