Az idegen(ség)

V. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

0
3416
Interferenciák V. - plakát

 

A Kolozsváron november 24–december 4. között zajló fesztivál 11 napján 22 előadást láthatnak a nézők, ezek 14 országból érkeztek és 13 nyelven szólnak a közönséghez. Az idegen odüsszeája nevet viselő rendezvényt Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, egyben a fesztiváligazgató így ajánlotta: „E fogalom és problémakör nem csupán az olyannyira időszerűvé vált, az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb méretű migrációs jelenség miatt fontos számunkra – hiszen évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget és jelen van mind a kulturális antropológia, mind a szociológia tudományos kutatásaiban, de a társadalom kortárs filozófiai vitáiban is. Egyre sürgetőbben és nyomasztóbban foglalkoztatnak minket az olyan kérdések, hogy mit jelent európainak lenni, mi az európai identitás, mit jelent a különbözőség és otthonosság. Mit jelent az a szó, hogy idegen? Mi az az én és mi a másik? Hogyan válik valaki idegenné, és ezzel összefüggésben mit jelent azonosnak lenni, egy csoport tagjának lenni? Idegen-e a különböző vallású, nyelvű, különböző nemű vagy gondolkodású Másik? Beszélhetünk-e önmagunk idegenségéről, a sajátban megjelenő idegenről? Lehetünk-e idegenek a világban, saját hazánkban, saját városunkban, saját házunkban, családunkban, bőrünkben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetnek fel az idei fesztivál előadásai. Csupa idegenség és mégis… otthonosság. A színház találkozásokba ívelő hídján tartsanak velünk!”

És valóban megéli a fesztiválozó, hogy ő maga is idegen: ha hazai, annyi új arc, más nyelv csapja meg a fülét e napokban, hogy szinte nem tudja, ő tévedt el vagy elfoglalták a számára ismerős tereket a vendégek… Ha látogató, nyilván tapogatózva ismerkedik a helyszínnel, a nyelvekkel, esetleg a színekkel, ízekkel, a morcos őszvégi, tél eleji köddel, amely a fesztivál első napján máris késést okozott.

A programban van tíz nagyszínpadi előadást, amire bérletet lehetett váltani, és vannak stúdióelőadások, filmvetítések, könyvbemutatók, koncertek, beszélgetések, amelyekre alig vagy egyáltalán nem lehet bejutni. Van program a december elseje körül alakuló vakációcskára, és a kínálat kecsegtető: lehet egyesült államokbeli és dél-koreai előadást is látni az európai produkciók között, a híressé vált Hajdú Szabolcs-film, az Ernelláék Farkaséknál színpadi változatban is megnézhető, vannak híres és kevésbé ismert címek az előadások között. A fő helyszín a magyar színház, de van előadás a román színházban is, valamint a Tranzit házban, a Remarul – Febr. 16. gyárban, a Reaktorban, a TIFF házban is. A hosszú hétvégére mindenképp érdemes legalább egy előadást kiválasztani annak, aki Kolozsváron jár, a vendégelőadásokon lemérni a hazai színház(ak) produkcióit, elgondolkodni egy kicsit a világ mai helyzetéről.

MEGOSZTÁS