Ferenc pápa a papi hivatásból kilépett családapáknál járt

0
3665
Forrás: L'Osservatore Romano

November 11-én, pénteken Ferenc pápa hét családapát látogatott meg Róma egyik külvárosában, akik elhagyták papi hivatásukat. Az irgalmasság szent évében a pápa minden hónap egy-egy péntekén ellátogatott a társadalom peremére szorultakhoz. A most meglátogatott férfiak között öt olasz, egy spanyol és egy latin-amerikai volt. Ferenc pápa közelségéről és szeretetéről biztosította a hivatásukat elhagyott férfiakat – tudósít
a Magyar Kurír és a Catholica.ro.

A Vatikán közleménye szerint a többéves plébánián eltöltött papi szolgálat során a magány, a meg nem értettség, a felelősség terhe alatt érzett fáradtság megkérdőjelezte a papi hivatás mellett meghozott kezdeti döntést. Így a bizonytalanságban megélt hónapok és évek arra a megállapításra vezettek, hogy a papi hivatás melletti elköteleződés hibás volt. Ebből fakadt a hivatás feladása és helyette a családi élet mellett való döntés.

A pápa érkezése nagy lelkesedést váltott ki a jelenlévőkből, a gyerekek a pápa elé gyűltek, hogy megöleljék, a felnőttek pedig nem tudták visszatartani elérzékenyülésüket – olvasható a vatikáni közleményben. Ferenc pápa megerősítette a jelenlévőkben azt, hogy nem azért érkezett, hogy ítéletet mondjon döntésük felett, hanem hogy kifejezze és látható jelét adja közelségének és szeretetének.

Ferenc pápa egyenként végighallgatta az élettörténeteket, és figyelemmel követte azokat a megállapításokat, amelyek a jogi eljárások folyamatai körül zajlottak minden egyes esetben. Atyai szavai megerősítették a jelenlévőket barátságáról és személyes érdeklődéséről. Ilyen módon Ferenc pápa az irgalmasság jelét adta mindazok számára, akik nehéz lelki és anyagi helyzetben élnek, egyértelművé téve, hogy senki ne érezze elhagyatva magát az egyház szeretetétől és szolidaritásától. A szentatya Aa irgalmasság szent évében tett látogatásait januárban kezdte meg, akkor egy öregotthonba látogatott el, ahol öregekkel, betegekkel találkozott, a következő hónapban pedig egy szenvedélybetegekkel foglalkozó központot keresett fel. Márciusban a CARA nevezetű, menekülteket befogadó központba ment el, itt tizenkét ott lakónak mosta meg a lábát. Ugyancsak a migránsokat kereste fel áprilisban is, amikor már a görögországi Leszbosz-szigetére látogatott el a pápa. Májusban szellemileg súlyosan sérültek közösségét kereste fel, júniusban pedig kép papi közösséget: súlyos betegségben szenvedő papokat, illetve idős papokat. Augusztusban a pápa Lengyelországban volt, az Ifjúsági Világtalálkozón, itt az auschwitz-birkenaui haláltáborban csendben imádkozott, s egy krakkói gyerekkórházban látogatta meg a szenvedő, beteg gyerekeket. Ugyancsak augusztusban egy olyan közösséget keresett fel, ahol a prostitúcióra kényszerített, majd annak fogságából szabadult nőkkel foglalkoznak. Szeptemberben a San Giovanni di Roma nevezetű szülészeten láthattuk, az itt készült képek körbejárták a világot, ezt megelőzően pedig egy, a betegségük utolsó fázisában levőket kezelő intézetben. A múlt hónapban pedig olyan gyerekekhez látogatott el Rómába, akik számos megpróbáltatáson estek át.

MEGOSZTÁS